About

Writer’s Bio

Anka Jacobs (12 september 1970, Borne) komt uit een gezin met vijf kinderen. Ze had als slagersdochter, met ondernemende en avontuurlijke ouders, een heerlijke jeugd. Na de middelbare school ging Anka naar de Hogere Hotelschool in Den Haag. Na haar afstuderen emigreerde Anka naar de Verenigde Staten.

Interculturele communicatie

In de zestien jaren in Amerika heeft Anka een avontuurlijk leven geleid, in dienst van de Amerikaanse overheid en de universiteit waarvoor ze werkte. Ze reisde veel voor haar werk, studeerde verder aan de Thunderbird University in Arizona en vond haar geluk in interculturele communicatie. Dat kon ook niet anders wanneer je gevraagd wordt om de kopstukken uit de internationale politiek en uit de zakenwereld te adviseren in hoe ze zich het beste kunnen gedragen in internationale situaties. Of het nu de President uit de Dominicaanse Republiek was, stamhoofden uit Ghana, ex-rebellen uit Noord Ierland, of Britse prinsen, ze was er voor verantwoordelijk om ze op hun gemak, op pad te sturen.

Anka geeft regelmatig interviews en lezingen.

 

Werk

Vanaf haar kindertijd vond Anka altijd rust in het schrijven van verhalen. In 2012 werd haar eerste studieboek Cross-Cultural Communication uitgegeven door Noordhoff uitgevers, gevolgd door De Dutch Cow Girl. Zij is coauteur van het boek Export Management en betaalt de rekeningen van opbrengsten uit freelance schrijfopdrachten. Ook vertaalt ze boeken uit het Nederlands naar het Engels.

Een kameel op de stoep

Met Een kameel op de stoep kwam Anka met haar eerste kinderboek. De aanleiding was een  ontmoeting in Oostenrijk met twee pasgetrouwde stellen uit Oman. De pensionhoudster van het kleine lokale pension waar ze verbleef was helemaal in paniek en dacht dat er terroristen voor de deur stonden. De jonggehuwden mochten na tussenkomst van de gasten blijven en Anka raakte met de Omaanse vrouwen aan de praat. Met plaatsvervangende schaamte hoorde Anka dat de jonge stellen al in Zwitserland en Griekenland waren geweest, maar dat de Nederlandse gasten in Oostenrijk pas de eerste Europeanen waren die met ze wilden praten. Die ervaring was het zetje dat Anka nodig had, om het kinderboek met internationale feestbeesten, af te maken. Jong geleerd is per slot van rekening oud gedaan. Nomaad de kameel en zijn bruid Kamelia waren geboren. De pasgehuwden uit Oman kozen zelf de dieren.

Inmiddels heeft Anka een serie kleine boekjes voor kinderen en ouderen ter lering en vermaak geschreven voor onder andere de Pannenkoeken Huizen in Nederland. I can and I will, end of story.
– Anka Jacobs

Aan de vooravond van de Kinderboekenweek 2019 hebben auteur Anka Jacobs, illustrator Ellen Hooghoudt en uitgeverij Memphis Belle/Just4Kids honderd exemplaren van hun kinderboek Een kameel op de stoep aan KinderZwerfboek gedoneerd. Omdat niet ieder kind een boek kan kopen, zorgt KinderZwerfboek en haar vrijwilligers dat er zoveel mogelijk KinderZwerboekStations in Nederland staan, zodat ieder kind kan lezen.

Anka is inmiddels regio ambassadeur voor KinderZwerfboek. ‘Het is een eer om een steentje bij te mogen dragen aan het stimuleren van lezen, goede locaties voor KinderzwerfboekStations te vinden, boekdonaties aanmoedigen en contacten leggen  voor KinderZwerfboek’.

Voor meer informatie over kinderzwerfboek www.kinderzwerfboek.nl

Scroll to top